Close
Списък с къщи
Къщата с любовните истории

Списък с къщи

бившата детска градина на патриарха

Бившето виетнамско търговско представителство

В задния двор на подуянската жп гара.

Вълшебната къща

Голямата къща с малката стопанка

Двойната къща

Дом "С И 1911"

Дом Салабашеви

Закътаната къща

Зъболекарницата

изоставената къща

Къща на инж. Константин Йосифов

Къщата живееща срещу бетонния гигант

Къщата на канала

Къщата на чудесата

Къщата от 1906-та

Къщата с детска градина

Къщата с каменни основи

Къщата с любовните истории

Къщата със зелената птица

Къщата със зеления воал

Къщата със зеления покрив

Къщата, в основите, на която беше вградена мечта

Къщата, за която мечтаем всички

Къщата, която мечтае да си остане къща

Къщата, която ще се превърне в улица

Мълчаливата къща

Неразгаданата Красавица

Скритата къща

Скромната къща

Старата Тръпкова галерия

Тухлената къща

Устояваща на времето

Хотел на отраженията

Ъгловата къща

Ъгловата къща с кулата

УЛ. „11 АВГУСТ“ 27: КЪЩАТА С ЛЮБОВНИТЕ ИСТОРИИ


Разхождайки се по ул. „11 Август”, в онзи неин участък между ул. „Искър” и ул. „Екзарх Йосиф”, всеки минувач може да забележи ограда със сякаш приканващи широко отворени големи порти и полузаличен надпис, указващ някога съществувало заведение. Ако за миг спрем погледа си, надникнем през портата и леко надигнем глава, може да забележим малко балконче, с железни орнаменти, в които се пречупват лъчите на слънцето над софийската улица.

Оказва се, че надвесено над входната врата на къщата, малко балконче почти е иззело нейната функция. А ако искате да поговорите с най-възрастния й обитател – Катерина1 и почукате на входната врата, не очаквайте тя да излезе на главното стълбище. За нея входът към нейната къща и неин прозорец към света е балкончето. Подпряна на металната ограда, загледана с любопитен поглед към своя посетител, Катерина започва да приказва, за това което я е впечатлило тук, сега, в момента, преди пет минути или преди пет години. Тя е от онези хора, които успяват да те запознаят с това, което ги тревожи и да увлекат с лекота и теб в своята история.

Катерина ме кани да се кача в хола, за да може да ми разкаже историята на тази къща, в която тя живее повече от половин век. Изкачваме се по тесните, извити стълби, запазили аромати от изминали години. Катерина отваря вратата на вътрешното помещение. Виждам прав коридор, в дъното на който се намира вратата на малкото балконче. Струва ми се поразително как е възможно една полуотворена и толкова малка врата да допуска толкова много светлина, да озарява цялото пространство. Сядаме да изпием по чаша кафе в стаята, в която преди години са живеели нейните свекъри: Мария по-малката сестра на брата на Граф Игнатиев и нейният съпруг Александър. Катерина разказва как през двадесетте години на ХХ в. кварталът, в който се намира къщата е известен като район на местожителство на множество панагюрски занаятчии и търговци, сред които е и самият Александър. Потъваме в разказа й за две любовни истории на две поколения, едната от 20те години на ХХ в., а другата тридесет години по-късно. Първата любовна история разкрива съдбата на своите герои Мария и Александър, изминали дълги пътища за да се открият един друг, a втората на техния син Никола, който се влюбва в Катерина.

Първа любовна история

Разказът на Катерина започва от отделните съдби на главните герои от първата любовна история – Мария и Александър. Историята на семейството на Мария е изпълнена с заинтригуващи исторически корени и изминати пътища. Първоначално то живее във военен квартал на висши полковници и командири в гр. Москва. Бащата на Мария (брат на Граф Игнатиев) е бил командир на три казашки полка, но с настъпване на Руската революцията семейството му бива изгонено от Русия и поема към България. Семейството се настанява в Плевенско, а бащата на Мария започва да работи в местен завод. Две години по-късно съпругата му умира от рак и бащата със своите дъщери се преселва в София, където прекарва месеци в квартири, изпълнени с влага и мухъл. Изминатият път за семейството се оказва осеян с трудности и лични разочарования, но и извор на множество промени.

От своя страна, дете от голямо занаятчийско семейство и едва петнадесет годишен, Александър изминава пеша разстоянието от Панагюрище до София. Постепенно установява контакт с Христо Докузанов и започва да работи заедно с него в областта на месарството. По същото време семейството на Мария успява да вземе под наем голям магазин за колбаси на ул. „Граф Игнатиев“, собственост на същия известен месар. Именно в този магазин е и първата среща на Александър и Мария в началото на ХХ в. След извървените от тях пътища, те откриват не само общото в личните им преживявания, но любовта си един към друг. Със собствени усилия, през 1919г успяват да построят своята къща на ул. „11 Август“, където заживяват със своя син – Никола.

Втора любовна история

Петнадесетина години по-късно, през 1935г., далеч от централните градски части на София, в село Световрачене (Софийско) се ражда Катерина. След завършване на девети клас, тя заедно с по-големия си брат Борис се преместват в София, по заръка на своя баща. Първоначално брат й Борис пътува с влак всеки ден, за да посещава Търговската гимназия (днес СМГ), а тя отсяда на квартира при познати. Не след дълго Борис намира стая, която се отдава под наем и се намира в непосредствена близост до неговото училище – къщата на ул. „11 Август“. Така Борис заживява заедно с Мария и Александър и техният син Никола, с когото делят една стая.

Днес Катерина си припомня как месеци наред нейният брат дори не е споменавал на Никола за нейното съществуване, стараейки се да „я скрие“. Съвсем прозаично, през октомври 1951г. Катерина я заболява зъб и решава, че нейният брат може да я заведе на зъболекар. Без предупреждение тя отива до квартирата му. Позвънява на звънеца на къщата, но вместо да излезе той, на малкото балконче с металните орнаменти се появява Никола. Току-що отслужил военната си служба, красив и снажен, професионален спортист, той разбира коя е дошлата гостенка и й предлага да я придружи до зъболекаря. Първоначално Катерина отказва компанията на непознатия, усмихнат младеж, но в крайна сметка се съгласява. Един ден по-късно, Катерина излиза от училище заедно със своите приятелки, където неочаквано вижда Никола, който я посреща със същата широка усмивка от предишния ден. По нейни думи този ритуал продължава всеки ден, месеци наред – Никола я чака пред училище, отиват на разходка или на кино и после я изпраща до квартирата й.

По това време се налага Никола да прекрати връзката си с една от дъщерите на знатен търговец от кв. Княжево, чието семейство е било „добре материално осигурено” и одобрено от родителите на Никола. Майката на Никола остава силно разочарована от постъпката на своя син и не одобрява „приключението”, в което той се забърква с Катерина – „момиче от село Световрачене”.

В началото на месец май 1951г. родителите на Катерина правят жест и канят семейството на Никола на събор в село Световрачене, по случай Гергьовден. Неговите родители обаче категорично отказват, тъй като се смятат за „хора от друго тесто“. За Никола това се оказва период на изпитание, в който се налага той да убеди своите родители, единият роднина на знатния род на Граф Игнатиев, а другият син от голяма занаятчийска фамилия, че въпреки произхода на Катерина, тя е достойна за негова съпруга. Никола не се отказва и след завършването на младото момиче й предлага брак. Семейството заживява заедно с родителите на Никола в къщата на ул. „11 Август“, където по-късно се раждат и двамата им сина.

Връщане към настоящето

Днес Никола вече не е сред живите, но Катерина продължава да живее в къщата с малкото балконче, от което тя гледа и вижда света по свой собствен начин. И когато някой иска да поговори с нея е достатъчно да позвъни на звънеца и тя да се покаже на същото онова балконче, на което половин век по-рано е срещнала усмивката на своя любим. Това е балкончето, което позволява на Катерина да наблюдава света, да търси и анализира неговите трансформации, да открива променените хора, които минават по ул. „11 Август“ петдесет години по-късно. Съществуването на тази къща още от построяването й преплита в себе си две любовни истории, които показват как въпреки своите различия, е възможно двама души да намерят път един към друг.


Автор Светослава Найденова

1

 Имената са подменени.


Начало